Funktionen “=SAMMENKÆDNING”

Funktionen “=SAMMENKÆDNING”

Funktionen “=SAMMENKÆDNING” 2400 1600 Proview

Dette indlæg forklarer dig hvordan du bruger sammenkædning i Excel til at samle tekst fra forskellige celler, og adskiller tekst fra en celle til flere celler igen. 

Du kan enten vælge at se denne vejledning på Youtube, eller tekstvejledningen nedenunder – du bestemmer!

Sådan bruger du Funktionen “=SAMMENKÆDNING” i Excel:

Herunder får du en vejledning i hvordan du bruger funktionen SAMMENKÆDNING i Excel, step by step.

Step 1: Åbn Excel og gør følgende

Excel sammenkædning

I billedet til højre ses tre celler. De to gule celler er et fornavn og et efternavn, og den grønne celle er uden indhold. I den grønne celle vil jeg bruge SAMMENKÆDNING funktionen til at samle fornavn og efter navn i en celle.

Excel Sammenkædning

Step 2: Funktionen “=SAMMENKÆDNING”

Jeg skriver: “=sammenkædning” og trykker på tab, for at aktivere formlen. Dernæst indsætter jeg de celler, som skal kædes sammen, ind i formlen. Jeg adskiller cellerne fra hinanden ved hjælp af semikolon (;). Jeg slutter med en parentes og trykker “Enter”.

Step 3: Færdig – Næsten..Excel SAMMENKÆDNING

VUPTI – Så blev de to tekster sammenlagt til én tekst i samme celle! Meeen.. Burde der ikke være et mellemrum mellem fornavnet og efternavnet? Bare rolig – det er der også en løsning på.

Proview Guide

Step 4: Perfekt!

Det er også muligt at indsætte tekst direkte i formlen. Dette gøre ved at indsætte to citationstegn på samme måde som man ville indsætte en celle. Alt hvad man skriver mellem de to citationstegn bliver en del af den færdige tekststreng. Jeg skriver derfor blot et mellemrum, så jeg får et mellemrum mellem teksten fra “H13” og teksten fra “I13”. Jeg trykker “Enter” og har det fulde navn i én celle separeret med et mellemrum. Tillykke – Du ved nu hvordan man bruger SAMMENKÆDNING i Excel

Men hvad så hvis man skal adskille teksten fra en celle ud i flere celler?

Ligesom du kan få brug for at sammenkæde tekster fra flere celler, kan du også få brug for at adskille teksten fra én celle ud i flere celler. Herunder finder du en komplet Guide i hvordan du adskiller teksten fra én celle ud i flere celler.
Excel tekst til kolonnerOBS! Teksten skal være en “skrevet tekst” og må ikke være en formel (som ovenstående).

Step 1:

Marker den eller de celler, hvor du vil have teksten delt op i flere celler. I værktøjsbåndet trykker du “Data”>”Tekst til kolonner” og boksen til højre vises. Her skal du vælge den filtype, som bedst beskriver dit data. I mit tilfælde vælger jeg “afgrænset” og trykker “Næste”.

Step 2:

Nu skal du vælge, hvor teksten skal deles. Det gør du ved at vælge “Afgrænsere” i venstre side. Nederst kan du se hvor teksten deles ud fra dine valg. Jeg har valgt “mellemrum” som afgrænser og trykker “næste”.

Proview Guide

Step 3:

Her kan du vælge hvilken formatering dine data skal have (standard, tekst, dato, etc.). Det er også her du vælger destination på dit data. Dette gøres lettest ved at trykke på den lille pil i højre side, og markere den/de celler/kolonner, som du ønsker teksten skal lande på. Tryk “Udfør” til sidst, og teksten bliver delt ud på flere celler.

Kunne du tænke dig flere tips til MS Excel? Se flere guides i MS Excel på vores Blogside eller Følg Proview på følgende:
Instagram/Proview
Tiktok/Proview
Facebook/Proview

Hos Proview er vi specialister i Excel, og vi har hjulpet en lang række virksomheder med opsætning og automatisering af deres Projektmapper. Har du eller din virksomhed brug for omfattende Excel opsætninger? Kontakt Proviews dygtige Excel konsulent HER! Du vil blive overrasket over, hvor meget der kan lade sig gøre!